در سالی که به طور چشمگیری تمامی صنایع را تغییر داد و ما را مجبور کرد تا خودمان را با شرایط پیش آمده سازگار نماییم، ممکن است برنامه ریزی برای آینده در حالی که همه چیز غیر قابل پیشبینی است، دشوار باشد.
با تمام این اوصاف، خیلی از متخصصان در حوزه مارکتینگ، نظرات خاص خودشان را در رابطه با مهم ترین ترندهای قابل انتظار در سال ۲۰۲۱ دارند. در این مقاله که بر اساس نظرات شناخته شده ترین کارشناسان مارکتینگ در بزرگ ترین شرکت ها در دنیا نوشته شده است، ۸ ترند قابل انتظار بازاریابی در سال ۲۰۲۱ را با هم دیگر مرور می کنیم.
لیست کامل ترند بازاریابی سال 2021
- یک گام به جلو و دو گام به عقب برای برطرفکردن پیچیدگی دیجیتالی
- یک طرز تفکر فعالانه به صورت داخلی و خارجی باید ایجاد شود
- مدیران بازاریابی جایگاههای مدیریتی اصلی را تصاحب میکنند
- انعطافپذیری متعادل با رشد بلند-مدت برند
- توسعهی نقشهای سخنگوی برند
- کمپینها برخلاف استوریها و ویدئوهای تیکتاکی قابل کپیکردن نیستند
- ارتباط، راحتی و ارزش، ادامهی تغییرات رفتاری را تعیین خواهند کرد
- تجارت الکترونیک برای بقای برندها، ضروری خواهد ماند
۱- یک گام به جلو و دو گام به عقب برای برطرفکردن پیچیدگی دیجیتالی
در سال ۲۰۲۰ صرف نظر ار نیازهای مرتبط با همهگیری، بازاریابها، اولویت خودشان رو روی دادههایی قرار دادند که مستقیما از مخاطبان گردآوری شده بود (first-party data). قطعا جمعآوری دادههای جامعهی هدف از طریق روشهای third-party مثل کوکیها، آسانتر از جمعآوری مستقیم دادههای احراز هویت شده است اما دادههای احراز هویت شده، دادههایی تمیزتر و دقیقتر هستند. با این حال، چنین سیاستی، پیچیدگی دیجیتالی در بازاریابی را بیشتر از گذشته خواهد کرد.
۲- یک طرز تفکر فعالانه به صورت داخلی و خارجی باید ایجاد شود
خیلی از مشتریان به نحوهی برخورد شرکتهایی که از آنها خرید میکنند با مسائل اجتماعی مختلف، اهمیت میدهند. مردم دوست دارند از برندهایی خرید کنند که به حقوق انسانی کارگران خود اهمیت میدهند و در مقابل مشکلات اجتماعی و سیاسی ساکت نمینشینند. به عنوان مثال، برندهایی که در کمپین «جان سیاهان مهم است» در سال گذشته شرکت کردند، رشد بیشتری در مقایسه با برندهایی داشتند که به این کمپین، واکنشی نشان ندادند. مردم از برندهای بزرگ انتظار دارند که در مقابل بیعدالتیها ساکت ننشینند و برای تبدیل جهان به جایی بهتر، تلاش کنند. به علاوه، مشتریان از شرکتها میخواهند که توسعهی پایدار را در نظر داشته باشند و به معیارهای زیستمحیطی اهمیت بدهند.
بیشتر بخوانید: معرفی و بررسی ۱۰ کمپین موفق جهانی
۳- مدیران بازاریابی جایگاههای مدیریتی اصلی را تصاحب میکنند
تجارت الکترونیک، جمعآوری داده، پیامرسانی به موقع و … تنها بعضی از وظایف مدیران بازاریابی در سال ۲۰۲۰ بودند. با افزایش وظایف و نقشهای مدیران بازاریابی (CMO)، نقشهای مدیریتی آنها در سازمانها افزایش خواهد یافت. با اینکه انجام همهی این کارها، دشوار است اما فرصتی به مدیران بازاربای میدهند تا نقش پررنگتری در سازمانها داشته باشند.
کار CMOها در سال ۲۰۲۱، بسیار دشوار است زیرا به دلیل بحران سال ۲۰۲۰، بودجهی کمی در اختیار آنها قرار دارد و باید با این بودجهی کم، کارهای رسانهای را سامان دهند، منابع داخلی را تأمین کنند و تکیهی کمتری به شرکتهای خدمات فناوری داشته باشند.
به عبارت دیگر، شرکتها سعی خواهند کرد تا خیلی از بودجههای خود را کاهش دهند و روی بازاریابی تمرکز بیشتری داشته باشند تا نهایتا، کل سازمان به یک سازمان فشردهی بازاریابی تبدیل شود.
۴- انعطافپذیری متعادل با رشد بلند-مدت برند
در گذشته، بازاریابها، کمپینهای خود را از ماهها قبل، برنامهریزی میکردند و کمپینهای بازاریابی برندهای بزرگ، در برنامههای چندین سالهی این برندها جای داشتند. بحران کووید-۱۹ در سال گذشته، برنامههای بلند-مدت شرکتها را به هم ریخت و آنها مجبور کرد تا خودشان را با شرایط جدید، سازگار کنند. این تجربه سبب خواهد شد که برندها، برنامهریزیهای تبلیغاتی خود را کوتاه-مدتتر کنند تا بتوانند سریعا خود را با تغییر شرایط و نیازمندیهای مشتریان، سازگار نمایند.
بیشتر بخوانید: دیجیتال مارکتینگ در زمان ویروس کرونا
برندها باید روی استفادهی لحظهای از همهی انواع دادههای مشتریان تمرکز کنند تا بتوانند رابطهی بهتری با مشتریان ایجاد نمایند.
۵- توسعهی نقشهای سخنگوی برند
همهگیری کرونا روی نقش سلبریتیها و اینفلوئنسرها در روابطشان با برندها، تأثیرگذار بود. افزایش اینفلوئنسرها در سال گذشته ادامه داشت و از آنجایی که به دلیل قرنطینه، رفتارهای مشتریان تغییر کرده بود و بیشتر از شبکههای اجتماعی استفاده میکردند، برندها اهمیت بیشتری به همکاری با اینفلوئنسرها دادند.
با کاهش میزان تولید فیلم و سریال و تعلیق مسابقات ورزشی به دلیل همهگیری، سلبریتیها وقت بیشتری برای همکاری با برندها داشتند. این شرایط در سال ۲۰۲۱ نیز ادامه خواهد داشت تا اینکه نهایتا همهی مردم دنیا (البته ظاهرا به غیر از ما!) به واکسن دسترسی داشته باشند.
۶- کمپینها برخلاف استوریها و ویدئوهای تیکتاکی قابل کپیکردن نیستند
در سال گذشته، موج جدیدی از قابلیتهای ساخت ویدئوهای تیکتاکی در شبکههای اجتماعی به راه افتاد. این موج، فرصت جدیدی در اختیار بازاریابان قرارداد از آن در استراتژیهای دیجیتال مارکتینگ خود استفاده کنند و بتوانند به مخاطبان بیشتری دسترسی داشته باشند.
با این حال، کمپینهای بازاریابی اگر همه همانند ویدئوهی تیکتاکی، یکسان باشند، موفق نخواهند بود و باید منحصر به فرد و خلاقانه باشند. یک کمپین بازاریابی دیجیتالی، زمانی بیشترین اثر را خواهد داشت که توسط خود بازاریاب طراحی شده و منحصر به فرد باشد.
بازاریاب باید شخصیت یا پرسونای مخاطبان خود را در پلتفرمهای مختلف بشناسد و کمپین خود را براساس آن، طراحی کند.
۷- ارتباط، راحتی و ارزش، ادامهی تغییرات رفتاری را تعیین خواهند کرد
همهگیری کرونا در سال گذشته، نحوهی زندگی، خرید و رفتار مشتریان را به طور کلی تغییر دارد. رفتارهای ناشی از همهگیری مثل تمایل به شرکت در رویدادهای دیجیتالی، ظرف تنها چند هفته، ترندهای بازاریابی را تغییر داد. با وجود اینکه بعضی از این رفتارها ممکن است ادامه پیدا کنند، اما خیلی از آنها با برطرف شدن همهگیری، فراموش خواهند شد.
بیشتر بخوانید: تاثیر سلیقه کاربران بر رشد تبلیغات کلیکی
تغییرات رفتاری، خطی نیستند و ادامهی آنها بسته به تجربهی مردم دارد. ارتباطات، راحتی و ارزش، سه موضوعی هستند که مانع از بازگشت مردم به شیوهی زندگی قبل از همهگیری میشوند و برندها باید به این سه موضوع، توجه داشته باشند.
۸- تجارت الکترونیک برای بقای برندها، ضروری خواهد ماند
در میان هزاران تغییر رفتاری مردم در طول دوران همهگیری کرونا، تمایل به خرید و تجارت الکترونیک، بیشتر از بقیه به چشم میآید. به عنوان مثال در جمعهی سیاه ۲۰۲۰، فروشهای آنلاین ۶/۲۱ درصد در مقایسه با سال ۲۰۱۹ رشد داشت و به ۹ میلیارد دلار رسید. در سال گذشته، خرید با استفاده از تلفن همراه از ۲۵٪ به ۴۰٪ افزایش یافت.
بنابراین، خیلی از برندها در سال ۲۰۲۰، تمرکزشان را روی تجارت الکترونیک قراردادند اما حتی با پایان همهگیری، این برندها باید همچنان به تجارت الکترونیک ادامه دهند زیرا مردم به این نوع خرید عادت کرده و از مزایای آن، مطلع شدهاند.