برای اکثر کسانی که صفحه ی سفید و بی آلایش گوگل دات کام را دیده اند یک سوآل جدی مطرح است: گوگل چطور می تواند از این صفحه ی ساده میلیاردها دلار کسب درآمد کند. پاسخ این است: تبلیغات اینترنتی!
گوگل در سال 2003 سرویس ادسنس را راه اندازی کرد. یک سرویس تبلیغات اینترنتی که به وب مسترها اجازه می داد در سود حاصل از تبلیغاتی که از طریق سرویس ادوردز جذب می کرد شریک شوند. اما این دو سرویس چطور از فضای اینترنت کسب درآمد می کنند.
گوگل با این دو سرویس، نقش یک تبلیغات چی معتبر را بازی می کند که با استفاه از امکاناتی که در اختیار دارد و البته با کمک موتور جستجوی دقیق خود، بسیاری از جستجوگران را به سمت تبلیغاتی هدایت می کند که بابت هر بار دیده شدن آنها، و یا حتی کلیک شدن روی آنها از تبلیغ کنندگان خود پول کسب می کند. اما در کنار گوگل، بسیاری از وب مستر ها نیز سر این سفرۀ رنگین می نشینند و از درآمد تبلیغات اینترنتی بهرمند می شوند. در واقع گوگل با کمال میل به صاحبان وب سایت هایی که تبلیغات ادوردز در آنها به نمایش در می آید پول می پردازد. این سرویس، در واقع همان سرویس ادسنس است.
نحوه کار هم به اینصورت است که گوگل به ازای هر مخاطب یا بازدید کننده ای که در سایت ناشر (کسی که تبلیغات اینترنتی گوگل را در سایت خود نمایش می دهد) مبلغی بین چند دهم سنت تا چند ده دلار می پردازد و این رقم به عواملی مثل رتبه سایت، میزان بازدید، محتوای سایت و چیزهایی از این دست بستگی دارد.
اگر میزان درآمد این سرویس برای شما جالب است، باید بدانید که سرویس ادسنس گوگل در بهار سال 2014، 3.4 میلیارد دلار درآمد داشت (13.6 میلیارد دلار درآمد سالانه) که 22 درصد از کل درآمد گوگل را تامین می کند، البته باید به این نکته هم اشاره کرد که بیش از 14 میلیون وب سایت در سراسر دنیا از این سرویس برای گسب درآمد استفاده می کنند. نکته جالب دیگر سرویس ادسنس، جلوگیری از ناخواندگی است!، به این معنی که گوگل تلاش می کند تا با شناسایی محتوای سایت ناشران و البته دسته بندی های دقیق محتوای تبلیغاتی که از طرف ادوردز به سویش می آید، تبلیغات را به شکلی ارائه کند که با محتوا و شکل و شمایل سایت همخوانی و ارتباط داشته باشد تا از این طریق کاربران بیشتری را برای کلیک روی تبلیغات وسوسه کند.
اما ادسنس بیش از همه برای وب سایت های کوچک دارای مزیت است. سایت هایی که هنوز به آمارهای رویایی بازدید و درآمد زایی نرسیده اند و ادسنس را به عنوان بهترین راه چاره برای کسب درآمد می شناسند، مخصوصا آن دسته از وب سایت هایی که برای تحصیل درآمد برنامه های عظیم بازاریابی برای جذب تبلیغ و نیروی استخدامی متخصص برای این کار را ندارد.
درآمد از طریق ادسنس به قدری رایج شده است که به یکی از بهترین و ساده ترین شیوه های کسب پول اینترنتی تبدیل شده. عموم ناشران برای تحصیل این درآمد از سه شیوه اقدام می کنند:
- بسیاری از این ناشران برای تولید کلیک بیشتر بر روی تبلیغاتی که گوگل در سایت آنها قرار داده است، از شیوه های رایج و قانونی (قانونی که گوگل برای افزایش ترافیک وضع کرده است) استفاده می کنند. طبیعتا افزایش ترافیک ورودی کاربران به معنی افزایش تعداد کلیک قابل پذیرش است.
- عدۀ دیگری از ناشران با تولید محتوای با ارزش بر روی سایت خود، گوگل و ادسنس را به سمت خود جذب می کنند. تصور کنید که محصولی خارق العاده در دنیای تکنولوژی معرفی شده است و سایت شما اولین، یا شاید شناخته شده ترین سایتی است که در مورد این محصول یک گزارش تبلیغاتی مفصل آماده کرده. طبیعتاً گوگل با شناسایی این محتوا و با توجه به درخواست جستجوی بالای کاربران، سایت شما را برای بازدید پیشنهاد می کند و حضور گوگل ادسنس موجب افزایش درآمد می شود.
- در بسیاری از موارد وب مسترها از محتوای نوشتاری بخصوصی برای تحریک مخاطبان خود به کلیک بر روی این تبلیغات استفاده می کنند. محتوایی مانند: لطفا برای حمایت از ما بر روی بنر یا تبلیغات کلیک کنید! که حتی با وجود مخالفت گوگل با این شکل از تبلیغات و غیرقانونی بودن اینکار، بازهم شاهد چنین درخواست هایی هستیم.
اگر کل جریان گوگل ادسنس را یک چرخه چند میلیارد دلاری در نظر بگیریم (که واقعا هم چنین است) سهم ناشران از این سرویس تنها 68 درصد است که بخش عظیمی از درآمدهای تبلیغاتی فضای اینترنت را شامل می شود. اما با این حال، ورود به این سرویس برای وب مسترهای ایرانی و سایت های فارسی زبان کار دشواری است. از یک طرف گوگل هنوز پشتیبانی دقیقی از وب سایت های فارسی زبان به عمل نیاورده است و وب مسترها نمی توانند از امکانات گوگل ادوردز برای کسب درآمد استفاده کنند (تقریبا در تمامی کشورهای غیرانگلیسی زبان این امکانات غیرقابل استفاده است). برای همین در ایران سرویس های مشابه زیادی راه اندازی شده اند که تلاش می کنند بخشی از امکانات گوگل و البته شیوه های محاسبانی آن را برای بنرهای تبلیغاتی و تبلیغات محتوایی ارائه کنند. بخشی از تبلیغات اینترنتی که این روزها در ایران رواج بسیاری دارد، تبلیغات کلیکی است که شرکت های تبلیغاتی ایرانی تلاش زیادی می کنند تا با کلیک های تقلبی که در مسیر درآمد زایی ناشران و تبلیغ کنندگان خلل ایجاد کرده است مبارزه کنند. برای آشنایی با مدل کاری تبلیغات اینترنتی در ایران، می توانید به این مطلب مراجعه کنید.