کلیک تقلبی نوعی از تقلب است که در تبلیغات اینترنتی “پرداخت به ازای هر کلیک” رخ می دهد.
در این نوع از تبلیغات، تبلیغ کننده به ازای هر بازدید کننده ای که روی تبلیغ او کلیک می کند به مالک سایت پولی را می پردازد. کلیک تقلبی زمانی روی می دهد که یک شخص، کامپیوتر و یا یک برنامۀ کامپیوتری رفتار معمولی کاربر واقعی را که در حال استفاده از مرورگر است تقلید می کند و بر روی یک تبلیغ کلیک می نماید بدون اینکه علاقه ای به کلیک کردن روی آن لینک تبلیغاتی داشته باشد.
کلیک تقلبی یکی از موضوعات جنجالی است که دعوی قضایی پیرامون آن روزانه رو به افزایش است و عوماً متهم اول این دعاوی شبکههای تبلیغاتی هستند که از کلیکهای تقلبی منفعت میبرند.
جان بتل که ژورنالیست شناخته شدهای در حوزه کارآفرینی رسانهای است، کلیک تقلبی را یک “حباب سیاه” قلمداد می کند. او معتقد است که این هیاهوی غیرقانونی از بازی پرسود موتورهای جستجو به راه افتاده و ناشران را مجاب کرده است برای کسب پول بیشتر از ربات ها و یا کارگان ارزان قیمت برای کلیک های تکراری روی هرچیزی که ماهیت تبلیغاتی دارد استفاد کنند. عملی که در نهایت به نفع ناشر و گوگل خواهد بود.
تبلیغات پرداخت به ازای هر کلیک
تبلیغات PPC به این صورت است که یک وب مستر در نقش یک ناشر، لینک های تبلیغاتی قابل کلیک تبلیغ کنندگان را در قبال مبلغی به ازای هر کلیک به نمایش می گذارد. با رشد این صنعت، تعدادی از شبکه های تبلیغاتی به وجودآمدند که نقش واسط بین دو گروه ناشران و تبلیغ کنندگان را ایفا می کردند. زمانی که یک کاربر وب حقیقی بر روی یک آگهی کلیک میکند، تبلیغ کننده مبلغی را به شبکه تبلیغاتی پرداخت میکند که در این چرخه بخشی از این مبلغ متعلق به ناشر است. این سیستم شراکت منافع بصورت بلقوه انگیزه تولید کلیک تقلبی را ایجاد کرده است.
بزرگترین شبکه های تبلیغاتی مانند Google AdWords، Google AdSense و Yahoo Search Market در این میان نقشی دوگانه دارند. به نظر منتقدان، زمانی که آنها ناشرین خود هستند و بر روی موتور جستجوی خود تبلیغ می کنند، رابطۀ پیچیده ای پدید می آید که ممکن است موجب تضاد منافع شود. از یک سو زمانی که نقش ناشر را بازی می کنند و درآمد خود را از تبلیغ کنندگان جمع آوری می کنند، منافغ کوتاه مدتی پدید می آید که بخش زیادی از آن درآمد بخاطر کلیک تقلبی است. اما در سوی دیگر و زمانی که نقش تبلیغ کننده را بازی می کنند، بخاطر پرداخت پول به ناشران بیرونی بابت کلیک تقلبی شناسایی نشده پول خود را از دست بدهند.
شرکت های غیرمتعهد
دومین منبع تولید کلیک تقلبی شرکت های غیرمتعهد هستند. آنها در هیچ بخشی از توافقات پرداخت کلیکی حضور ندارند و برای همین است که پلیس دربرخورد با این شیوه از تقلب سختگیری بیشتری اعمال می کند، چرا که ناشران و یا تبلیغ کنندگان به طور کلی نمی توانند نسبت به نقض قرارداد و یا مورد اتهام قرار دادن شرکت های غیرمتعهد در قبال کلیک های تقلبی اقدام کنند. نمونه هایی از این شرکت های غیر قراردادی به این شرح است:
رقبای تبلیغ کنندگان:
این اتحادیه ها تلاش می کنند که با کلیک بر روی تبلیغات کمپانی های رقیب در بازار مشترک به رقیب خود ضربه وارد کنند.
رقبای ناشران
این دسته معمولا تلاش می کنند تا یک ناشر را محدود کنند. اینگونه به نظر می رسد که گویی ناشران بر روی تبلیغات خودشان کلیک می کنند که همین موضوع سبب از بین رفتن روابط یک شرکت تبلیغاتی می شود. بسیاری از ناشران بر درآمد انحصاری که از تبلیغات کسب می کنند تکیه کرده اند و ممکن است با چنین حمله ای از گردونه رقابت تجاری خارج شوند.
دیگر مقاصد سوء
بسیاری از این تقلب ها تنها به قصد لطمه وارد کردن به ناشر و تبلیغ کننده است، و در بسیاری از موارد تنها از روی دشمنی و بدون منافع مالی اتفاق می افتد. این قبیل رفتارها می تواند انگیزه ی سیاسی داشته باشد و یا تنها برای انتقام شخصی انجام شود. مقابله با چنین نمونه هایی اغلب سخت تر است، چرا که پیگیری مقصر در چنین مواردی کار بسیار سختی است و اگر مقصر ماجرا پیدا شود، اقدامات قانونی اندکی وجود دارد که می توان در برابر آنها اتخاذ کرد.
دوستان ناشران
از آنجایی که درآمد ناشرین از تعداد کلیکی است که انجام می شود، به همین خاطر گاهی یکی از حامیان ناشر (مثل یک طرفدار، یا یکی از اعضای خانواده، حامی گروه سیاسی یا حتی یک دوست) به قصد کمک بر روی تبلیغات کلیک می کند. این عمل را می توان به عنوان یک نوع حمایت در نظر گرفت، اگرچه در نهایت ممکن است برای ناشر نتایج معکوسی داشته باشد، آنهم زمانی که به عنوان یک متقلب متهم می شود.
شبکه های تبلیغاتی تلاش می کنند تا کلیک تقلبی را از همۀ مجراها متوقف کنند، اما گاهی نمی دانند که کدام کلیک واقعی و قانونی است و کدام کلیک، کلیک تقلبی است. برخلاف تقلب هایی که توسط ناشر انجام می شود، دشوار است که بدانیم چه کسی باید هزینه کلیک های مشکوک به تقلب را بپردازد. گاهی ناشران خشمگین وادار می شوند که پول چیزی را برگردانند که اصلا تقصیر آنها نیست. در عین حال تبلیغ کنندگان نیز می گویند که نباید بابت کلیک های ساختگی پولی را بپردازند.
در قسمت دوم این مطلب به راهکارهایی خواهیم پرداخت که شبکه های تبلیغاتی برای ممانعت از کلیک تقلبی به کار می گیرند.
منبع: Wikipedia
ممنون
جالب بود