Skip to main content
  • خانه
  • تبلیغات اینستاگرام
  • تبلیغات گوگل
  • درباره ما
  • نمونه کار
  • تماس با ما
  • بلاگ
  • سوالات متداول
  • درباره ما
  • خدمات
  • نمونه کار
  • تماس با ما
  • بلاگ
افشین حسینقلی نژاد
افشین حسینقلی نژاد 29 اردیبهشت 1397
  • دسته بندی
  • استراتژی دیجیتال مارکتینگ

بهترین استراتژی تیم های دیجیتال مارکتینگ برای شبکه های اجتماعی در سال ۲۰۱۸ چیست؟

بی شک تاثیر شبکه های اجتماعی در موفقیت کمپین های تبلیغاتی تیم های دیجیتال مارکتینگ بی اندازه است. با ادنگاه همراه باشید تا بهترین استراتژی های سال ۲۰۱۸ را بررسی کنیم. 

هنوز هم شبکه های اجتماعی یکی از بهترین ابزارهای برندسازی و توسعه کسب و کار در فضای اینترنت است! البته استفاده از لفظ یکی از بهترین شاید بی انصافی باشد، چون هیچ شیوه ای بهتر از شبکه های اجتماعی نمی تواند به رشد و برندسازی یک کسب وکار فعال کمک کند. 

پیش از این و در یکی از بحث های طولانی با اعضای دیجیتال مارکتینگ یک گروه تلگرامی، از آنها پرسیدم که برای افزایش فروش محصولات و خدمات شرکت متبوعشان چه شیوه هایی را پیشنهاد می کنند. اگرچه بیشتر آنها گوگل ادوردز را به عنوان یک راهکار مطمئمن معرفی کردند، اما نمی توان این مسئله را نادیده گرفت که شبکه های اجتماعی به تنهایی می تواند کم هزینه تر، و حتی حرفه ای تر از تبلیغات اینرنتی باشد.

درست است که تبلیغات گوگل ادوردز کمک بزرگی به کسب و کارهاست و آنها می توانند از ظرفیت پر بازدید ترین صفحه وب سایت دنیا برای نمایش تبلیغات خود استفاده کنند، اما این شیوه در برندسازی آنچنان که باید مفید واقع نمی شود و نمی توان به پتانسیل ادوردز برای جلب اعتماد مخاطبان پافشاری کرد. اما شبکه های اجتماعی به کاربران نشان می دهند که چگونه سایر مشتریان یک برند از محصولات و خدمات یک کمپانی استفاده می کنند و از داشتن محصول نه تنها راضی، بلکه خوشحال هستند.

با توجه به سطح بالای اهمیت بازاریابی دیجیتال در شبکه های اجتماعی، می توان به جرات گفت که تاکید روی فعالیت اثربخش در شبکه های اجتماعی یک ضرورت است. در ادامه مطلب شما را به مهمترین نکات استراتژی سال ۲۰۱۸ برای داشتن شبکه های اجتماعی کارآمد آشنا می کنیم:

۱- تولید محتوایی با کیفیت بالاتر

تعداد دنبال کنندگان شما در شبکه های اجتماعی نشان دهنده ی دو عامل مهم است:‌

الف) شما می دانید که مخاطب به چه محتوایی نیاز دارد.

ب) شما محتوای مورد نیاز مخاطبان را با کیفیت مطلوبی تولید می کنید.

فکر میکنم که مهمترین ویژگی های وایرال شدن محتوا در شبکه های اجتماعی، همین دو فاکتور اساسی است. بخش اول که به سادگی نمی توان از آن عبور کرد، به پرسونای مخاطبان شما برمی گردد. بخشی که در نهایت آنالیز و تحلیل داده های آن به عهده شماست. اما بخش دوم، قسمت مهمی از یک پروسه ی تولید است که در آن به متخصصین حرفه ای در همه ی زمینه ها نیاز است. پس پیشنهاد من به شما، گردآوری آدم هایی است که توانایی هدایت و مدیریت محتوا از اولین گام ها و بر اساس پرسونای مخاطبان را دارند.

۲- سنجش میزان مشارکت و ارزیابی داده ها

این بخش، در واقع پاسخ به این پرسش اساسی است که اصلا برای چه چیز شبکه های اجتماعی را دایر می کنیم!

موضوع شبکه های اجتماعی ارتباط جمعی مخاطبان با نیازها و علایق آنهاست. خواه این علاقه فرد باشد، و خواه یک محصول یا سرویس. برای همین سنجش تمایل مخاطبان به حضور در شبکه های اجتماعی شما، فید بک ها و البته نظرات آنها در خصوص یک محصول، و از همه مهمتر نقد هایی که به خدمات شما وارد می کنند بخش جدایی ناپذیر از یک سیاست کلی در مورد چیزی است که ارائه می کنید. 

اگر می خواهید از گذشته بهتر کار کنید، بهتر است یکی از اعضای پشتیبانی در روند مدیریت پاسخ ها به شما کمک کند. با نقدهای تند و فیدبک های شدید مقابله به مثل نکنید و سعی کنید همواره کاربران را درک کنید. آنها در قبال محصول و خدمات شما پول پرداخت کرده اند و اگر محصول شما به خوبی کار نکند، موجب نارضایتی و بعضا عصبانیت آنها خواهد شد.

۳- با نام یکسان در شبکه های اجتماعی ظاهر شوید

امروزه در کنار نام هر برند، صدها نام جعلی دیگر در شبکه های اجتماعی به چشم می خورد. این موضوع در مورد اینفلوئنسر ها نیز صدق می کند برای همین کاربران به سختی به پیج ها و صفحات اعتماد می کنند و تیک های آبی تنها راهی است که می تواند به آنها در جلب نظر کمک نماید. 

اگر شبکه های اجتماعی یک برند معتبر را مدیریت می کنید، بهتر است گاهی به پیج های خود در سایر شبکه های اجتماعی لینک بدهید. در عین حال نام کاربری خود را روی همه ی شبکه ها یکسان سازی کنید تا کاربران به راحتی شما را پیدا کنند. 

یکی دیگر از موارد این است که پیش از ثبت یک نام برای شبکه ی اجتماعی، از وجود آن باخبر باشید و سعی کنید که در دسترس بودن اسامی را با اپلیکیشن هایی که برای این منظور طراحی شده اند چک کنید.

۴- مدیریت و زمانبندی در انتشار محتوا

سرویس های زیادی برای زمانبندی انتشار محتوا در شبکه های اجتماعی موجود است. این سرویس ها به مدیران دیجیتال مارکتینگ و مدیران شبکه های اجتماعی کمک می کنند تا محتوای خود را بر اساس زمانبندی مناسب منتشر کنند. زمانبندی دقیق باعث می شود تا کاربران بدانند که محتوای شما چه زمانی منتشر می شود و برای آگاهی از شرایط خرید، اطلاع رسانی ها و تخفیف های فروش چه زمانی به شما مراجعه کنند.

دیجیتال مارکتینگ شبکه های اجتماعی

کامنت گذاشتن
لغو پاسخ
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

اشتراک‌گذاری

دسته بندی

    خبرنامه برای عضویت در خبرنامه ایمیل خود را وارد کنید

    نوشته‌های مرتبط

    تبلیغات آنلاین 1 مهر 1399
    کمپین تبلیغاتی چیست و چگونه ایجاد می‌شود؟

    کمپین تبلیغاتی مجموعه‌ای از تبلیغات است که حول یک پیام واحد چرخیده و به منظور دستیابی به هدفی خاص طراحی می‌گردند. مهم‌ترین مؤلفه در ایجاد کمپین تبلیغاتی، تعیین مضمون و پیام اصلی آن است که [...]

    بازاریابی محتوا بازاریابی محتوا 14 مرداد 1399
    بازاریابی محتوا چیست و کانتنت مارکتینگ چه کاربر...

    بازاریابی محتوا یکی از نکات بسیار مهم در مارکتینگ است. این روزها صفحات وب‌سایت‌ها شلوغ است! تبلیغات، آگهی‌های چشمک‌زن، تله کلیک (clickbait)، پاپ آپ‌ها (pop-up) و اسپم‌های قدیمی. این حجم از شلوغی و تبلیغات در صفحات وب‌سایت‌ها [...]

    کرونا استراتژی دیجیتال مارکتینگ 30 فروردین 1399
    دیجیتال مارکتینگ در زمان ویروس کرونا

    تمام آنچه نیاز هست شما برای بازاریابی کسب‌وکارتان در دوران ویروس کرونا بدانید. و دلیل اینکه چرا این موضوع بیشتر از هر زمان دیگری برای ادامه تلاش‌های شما برای بازاریابی کسب‌وکارتان مهم است. در رابطه با [...]

    بازاریابی محتوا 24 اردیبهشت 1397
    سه اصل اساسی در استراتژی تولید محتوا و بازاریاب...

    امروزه نمی توان دیجیتال مارکتینگ را بدون تولید محتوا تصور کرد. یکی از مهمترین چالش های مدیران دیجیتال مارکتینگ، تولید محتوای مناسب برای جذب مخاطبان، پرسش به سوآلات رایج آنها و حتی آموزش استفاده [...]

    برنامه جامع دیجیتال مارکتینگ استراتژی دیجیتال مارکتینگ 18 اردیبهشت 1397
    برنامه ریزی جامع دیجیتال مارکتینگ (مقدمه)

    همیشه تلاش کردیم تا در آکادمی ادنگاه، مطالب مفید و سودمندی از ابزارهای مرتبط به دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی آنلاین در اختیار شما قرار دهیم. اما اگر صاحب تمام ابزارهای جهان باشید و برنامه [...]

    محتوا در تبلیغات اینترنتی شاه است استراتژی دیجیتال مارکتینگ 22 فروردین 1397
    اشتباهات رایجی که مانع موفقیت یک کمپین تبلیغات ...

    یکی از مواردی که بیش از هر چیز در طراحی کمپین های تبلیغات اینترنتی موثر است، محتوایی است که مدیران برای کمپین های خود طراحی می کنند. با ادنگاه همراه باشید تا شما را [...]

    استراتژی دیجیتال مارکتینگ 8 تیر 1396
    ویدئو مارکتینگ ؛‌ دروازه نوین بازاریابی دیجیتال

    شاید ویدئوها مهمترین پدیده ی مارکتینگ سال ۲۰۱۶ بودند. نه اینکه ویدئو مارکتینگ مخلوق سال ۲۰۱۶ باشد، خیر! در واقع این شیوه از بازاریابی پدیده ای است که با پیدایش تلویزیون رونق گرفت، اما [...]

    ابزارهای کاربردی برای دیجیتال مارکتینگ استراتژی دیجیتال مارکتینگ 23 خرداد 1396
    ده ابزار کاربردی و رایگان برای بازاریابی دیجیتا...

    در مطلب قبل، سه ابزار رایگان برای بازاریابی دیجیتال را معرفی کردیم. ابزارهایی برای بهبود عملکرد تیمی و افزایش راندمان کمک شایانی به کارآفرینان می کنند. Chattypeople یک بات چت حرفه ای است که [...]

    info @ Adnegah.net
    ۰۲۱ ۲۸۴۲۳۹
    تهران، خیابان شهید مطهری، پلاک ۱۰۰، واحد ۷
    خدمات
    • تبلیغات اینستاگرام
    • تبلیغات گوگل
    • سوالات متداول
    • درباره ما
    • تماس با ما
    • بلاگ
    مجوز کسب و کار اینترنتی
    نماد اعتماد الکترونیکی
    ساماندهی
    کلیه حقوق این وبسایت متعلق با ادنگاه می باشد