بهترین راه حل کسب و کارهای کوچک، استفاده از بازاریابی پارتیزانی است، چرا که با صرف بودجه ای اندک، تاثیری شگرف در ذهن مخاطب ایجاد خواهد کرد.
چنین تبلیغاتی از انواع بازاریابی پنهان یا بازاریابی مبتنی بر هیاهو است. امروزه با وجود تحولات سریع فناوری، اقدامات بازاریابی هم به جهت بالا بردن بهرهوری خود دستخوش تغییرات عمده شده است. پس شرکتها در جستوجوی روشهایی نوین برای کاهش هزینهها و افزودن ارزش به محصولات و خدمات خویش هستند و میدانند که بازاریابی سنتی دیگر پاسخگوی شرایط کنونی نیست و شناسایی رویکردهای جدیدی برای مواجهه با این تحولات لازم و ضروری است. یکی از این روشهای نوین، استفاده از بازاریابی پارتیزانی است. با بلاگ ادنگاه همراه باشید تا دربارهی تبلیغات پارتیزانی بیشتر بدانید.
بازاریابی پارتیزانی [Guerrilla Marketing]
روشی نامنظم و نامتعارف در تبلیغات است که بر پایهی نوآوری و شکستن ساختارهای سنتی استوار شده است.
مزایای تبلیغات پارتیزانی، متمرکز شدن بر مشتری بالقوهای است که در محل مناسب حضور دارد. پس در این اثنا بودجهی تبلیغاتی به هدر نخواهد رفت. چنین تبلیغاتی گاه به گونهای طرح می شود که مخاطب حتی از وجود آنها بیاطلاع است و شاید بتوان گفت این نوع بازاریابی از انواع بازاریابی پنهان با بازاریابی مبتنی بر هیاهو است.
«جی کنراد لوینسون» پدر بازاریابی پارتیزانی، اولین بار در کتابی با همین عنوان در سال ۱۹۸۲ تشریح کرد: «بهترین راه حل کسبوکارهای کوچک، استفاده از بازاریابی پارتیزانی است. چرا که با صرف بودجهای اندک، تاثیری شگرف در ذهن مخاطب ایجاد خواهد کرد.»
البته پس از گذشت بیش از سه دهه، بسیاری از شرکتهای بزرگ هم چاره کار را در استفاده از این نوع بازاریابی دانستهاند. این نوع بازاریابی نیازمند ذهنهای باز و نگرشهای جدید است تا با از بین بردن یکنواختی تبلیغات، جنبوجوشی حیرتانگیز در مخاطب ایجاد نماید.
باید توجه داشت که بازاریابی پارتیزانی از عناصر مختلفی تشکیل شده است که همگی با یکدیگر کار کرده و یکدیگر را تقویت میکنند.
در این روش، تبلیغات به زندگی مردم پا گذاشته و با خلق فضاهای جدید از آنها میخواهد تا دست به کشف ارتباط میان محصول و زندگی روزمره خود بزنند. در این میان فرصتی برای همکاری با دیگر کسبوکارها نیز به وجود خواهد آمد.
بازاریابی پارتیزانی بر اساس روان انسانها و آن گونهای که انسانها میاندیشند و قضاوت میکنند، بنا نهاده شده است. این روش اغلب به دنبال ایجاد ارتباط دو سویه بین برند و مردم است. پس انتظار داریم در مدت زمان مشخص تعداد ارتباطات افزایش یابد.
غالبا تـأثیرگذاری در این روش، بالاتر از بسیاری روشهای تبلیغی دیگر است، چرا که مخاطب احساس میکند شرکت برای او برنامهای داشته و تلاش کرده به او نزدیکتر شود. پس مخاطب هم این حرکت را از یاد نخواهد برد و به پیامهای بعدی شرکت پاسخی پویاتر خواهد داد.
نقش خلاقیت در بازاریابی پارتیزانی
خلاقیت، محور اصلی بازاریابی پارتیزانی محسوب میشود. این خلاقیت باید به نحو هدایت شدهای باعث برآورده شدن اهداف تبلیغات شود. گاهی ایدههای هوشمندانه ممکن است بازاریاب را به وجد آورد، اما نباید فراموش کرد که این ایدهها در نهایت باید تبدیل به فروش و سودآوری شوند.
در این رابطه تبیین یک «استراتژی خلاق» باعث به ظهوررسانی نواندیشی در مخاطب خواهد شد. استراتژی خلاق تمامی مصالح بازاریابی را دربرمیگیرد و تمزکز آن روی پیام و محتوای آن است که در نهایت هویت تبلیغات را میسازد.
تاکتیکهای کامیابی در بازاریابی پارتیزانی
باید دانست یافتن مهارت در این تاکتیکها، موفقیت یک کمپین بازاریابی پارتیزانی را تضمین خواهد کرد:
استفاده از تبلیغات دهان به دهان، تبلیغات محیطی در نقاط تصمیمگیری خرید، استفاده از تبلیغات پیامکی هیجان برانگیز، برقراری ارتباط مستقیم با مشتری در جهت صمیمیت با وی، استفاده از تکنیکهای بازاریابی ویروسی، ترغیب مشتریان به مشارکت در نظرسنجیها، ایجاد گروههای متعهد به کسبوکار در سطح جامعه، پیامسازی و گردش آن در اینترنت، برقراری سمینارها با حضور مشتریان شرکت و در نهایت تداوم ارتباط با مشتری.
گامهای بازاریابی پارتیزانی
لوینسون، بازاریابی پارتیزانی را به یک حمله تشبیه کرده است؛ که مراحل زیر باید گام به گام به صورت یک فرایند گردشی اجرا شود:
گام ۱ – جستوجوی دقیق بازار: «در این گام باید بازار را از حیث شدت رقابت، سبک مشتریان و تکنولوژی، بررسی نمایید تا مزیتهایی که میتوانند حاصل شوند را کشف کنید.»
گام ۲ – شناسایی مزیت های رقابتی: «لیستی از مزیتهای رقابتی شرکت تهیه نمایید تا در اتخاذ تصمیمات و سیاستگذاری اصلی برنامه بازاریابی یاریرسان شما باشد.»
گام ۳ – تعیین اهداف تبلیغات پارتیزانی: «باید اهداف بازاریابی دقیقا مشخص شوند تا در مراحل بعد امکان پایش آنها میسر گردند.»
گام ۴ – طراحی استراتژی خلاق: «یا تمرکز روی اهداف خاص بازاریابی شرکت، استراتژیهای خلاقی که برای ارسال پیام به بازارهای هدف به کار گرفته میشوند را مشخص نمایید.»
گام ۵ – همگامسازی برنامه با شرکای بازاریابی: «همگام شدن با شرکای بازاریابی از یک سو باعث تقویت تبلیغات شده و از سوی دیگر هزینههای بازاریابی را کاهش میدهد.»
گام ۶ – انتخاب و اولویتبندی اقدامات بازاریابی: «حربههای بازاریابی را به دقت انتخاب نمایید و در مورد ترتیب بهکارگیری، مسئولیت اجرا و تاریخ اجرای آنها تصمیمگیری کنید.»
گام ۷ – اجرای بازاریابی پارتیزانی: «حمله را باید با سرعتی مناسب شروع کرد تا منجر به هیجان عمومی شود.»
گام ۸ – پشتیبانی عملیاتی: «در هر مرحله از اجرا، باید از اقدامات بازاریابی پشتیبانی کنید تا مشکلات پیش رو سریعتر حل شوند.»
گام ۹ – سنجش اثربخشی بازاریابی پارتیزانی: «سنجش های دورهای اقدامات بازاریابی باعث جلوگیری از تکرار عملیات بیهوده و تقویت فعالیتهای موثر میشوند.»
گام ۱۰ – بهسازی تلاشهای بازاریابی پارتیزانی: «با بازخورد گرفتن از کلیه اقدامات انجام شده مواردی چون پیام، رسانه و حربهها را بهبود بخشید.»
رموز پنهان بازاریابی پارتیزانی
جی کنراد لوینسون رازهای زیر را مهم و حیاتی دانسته، و عنوان میکند این ها ابزاری برای یک بازاریاب پارتیزانی موفق هستند:
برنامه بازاریابی به عنوان یک سرمایهگذاری، تعهد نسبت به برنامه بازاریابی خود، فروش و سودآوری به عنوان هدف اصلی، ایجاد شگفتی در مشتریان، ثبات رویه در برنامه بازاریابی، ایجاد تبلیغاتی در خور مشتریان خود، بازاریابی به منزله مجموعه ای از حربه ها، ایجاد مشارکت میان کسب و کار و مشتریان، ایجاد اطمینان و دلگرمی در مشتریان، صبور و شکیبا بودن.
نکات فراموشنشدنی در بازاریابی پارتیزانی
بازاریابی پارتیزانی در کسبوکارهای کوچک به همان میزان کسبوکارهای بزرگ موثر است. بازاریابی پارتیزانی بر الگوی خرید، رفتار مصرفی و روانشناسی مخاطب استوار است نه بر تصورات ذهنی شما.
بازاریابی پارتیزانی بدون خلاقیت و ایده پردازی نواندیش، تلاشی بیهوده و سخرهآمیز خواهد بود.
مخاطب همیشه انتظار دارد در اجرای تبلیغات پارتیزانی، از آخرین فنآورریهای موجود استفاده شود. باید قبل از هرگونه حرکت، برای برقراری ارتباط مستحکم با مشتریان، برنامهریزی نمود. از بازاریابی پارتیزانی گرچه گاهی باعث ارتقای آنی فروش میشود اما هدف بالا بردن میزان فروش لحظهای نیست.
نمونههای دیدنی از تبلیغات پارتیزانی