چه راهی برای معرفی نرم افزار خود می شناسید؟ آیا تا بحال به این موضوع فکر کرده اید که بازاریابی اینترنتی برای نصب اپلیکیشن خود را به یک شرکت تبلیغاتی بسپارید؟ CPI یا پرداخت به ازای نصب برنامه یکی از همین روش هاست. متد محاسبه هزینه تبلیغات اینترنتی برای کسانی که می خواهند تنها به ازای نصب اپلیکیشن هزینه بپردازند. اما این شیوه تا چه اندازه در کاهش هزینه ها موثر است؟ آیا متدهای محساباتی مناسب تری وجود دارد که جایگزین این روش شود؟
زمانی که به آمار استارت آپ های شرکت کننده در الکام استارز مراجعه می کنیم، با آمار جذابی از افزایش تعداد شرکت کنندگان در این رویداد سالانه می شویم. آمار ۲۸۶ استارت آپ برای سال ۹۶ در مقابل ۲۰۴ استارت آپ سال ۹۵ یکی از همین آمارهای خیره کننده از افزایش تعداد تیم هایی است که تلاش می کنند تا سبک زندگی ایرانی را با ایده های خود تغییر دهند. اما ایرادی که می توان به این تیم ها (و یا شاید با کمی سختگیری استارت آپ ها) وارد کرد، عدم درک آنها از نقشه تجاری و طرح اقتصادی یک استارت آپ است.
به عنوان یک مشاور تبلیغاتی و یک نویسنده حوزه دیجیتال مارکتینگ با مدیران زیادی برخورد می کنم که به سبب داشتن یک سایت و یا یک اپلیکیشن موبایل (معمولا اندروید) امیدوارانه تلاش می کنند تا خود را یک استارت آپ موفق و رو به رشد نشان دهند. اما آیا حقیقتا داشتن یک اپ یا وب سایت تر و تمیز به تنهایی فاکتور مناسبی برای سنجش موفقیت و یا رشد یک استارت آپ است؟
بخش اعظم یک استارت آپ جوان را تیم فنی تشکیل میدهد. مهندسانی که با الگو برداری از یک کسب و کار موفق غربی، و یا گاهی با طرح یک کسب و کار خلاقانه (البته به ندرت) تلاش می کنند تا کمپانی خود را برپا کنند. برای همین بیشتر این تیم ها از راه و روش کسب و کارهای آنلاین آگاهی ندارند و یا نسبت به شکل گیری یک استارت آپ موفق و مسیری که باید طی کنند ناآگاهند. این موضوع که چطور می خواهند اپلیکیشن خود را معرفی کنند و یا کاربران را به نصب آن ترقیب نمایند نیز یکی از همین مباحث است.
CPI یا پرداخت به ازای کلیک یک متد محاسبه در تبلیغات اینترنتی است. در این روش، شبکه تبلیغاتی تنها به ازای هر نصب از آگهی دهنده هزینه دریافت می کند. در این صورت هدف تبلیغ کننده نصب نرم افزار است و تنها در صورت محقق شدن این هدف بودجه تبلیغاتی مصرف می شود. یک راه حل برد برد برای کسب و کارهای جوان و شبکه های تبلیغاتی.
اما چه عاملی باعث می شود که این شیوه در ظاهر برد برد برخلاف متد معقولی که ارائه می کند، منجر به عدم موفقیت استارت آپ ها و تیم های بازاریابی می شود؟
- اندروید و دیگر هیچ
در این موضوع شکی نیست که بازار اندروید در ایران بسیار گسترده تر از بازار iOS است، اما نکته ای که در این میان همیشه مورد بی مهری قرار می گیرد، بازار گوشی های اپلی است. بخش گسترده ای از کاربران دستگاه های اندرویدی را کسانی تشکیل می دهند که بیشتر مواقع از گوشی خود به عنوان یک اجرا کننده نرم افزار تلگرام، دستگاهی برای برقراری تماس و خواندن و ارسال اسمس استفاده می کنند. چنین کاربرانی که وقت خود را صرف مرور کردن مطالب بر روی وب نمی کنند، شانسی برای مواجه شدن و دیدن بنرهای تبلیغاتی نصب یک برنامه ندارند.
- بهترین راه نصب نرم افزار ، تبلیغ در وب سایت ها نیست!
تصور مدیران بازاریابی دیجیتال چنین است که می توانند از طریق تبلیغات بنری، و با متد CPI تعداد نصب بالایی برای نرم افزار خود بگیرند. اما گاهی این شیوه با توجه به هزینه های نصب مورد قبول نیست.
تصور کنید شما یک برنامه برای خرید و فروش کالای دست دوم ارزان قیمت طراحی کرده اید. نرم افزاری که رنج قیمت کالاهای عرضه شده بر روی آن بیشتر از ۲۰ هزار تومان نیست. برای چنین اپلیکیشنی که بازار خاص خود را دارد، پرداخت مبلغی بیشتر از ۲۰۰۰ تومان به ازای هر نصب کار عاقلانه ای نیست و بهتر است تیم بازاریابی اینترنتی تبلیغات در کانال های تلگرامی را مورد بررسی قرار دهند.
- مشکلات صفحه فرود
یکی از مواردی که به سرعت به روند نصب لطمه وارد می کند، مشکلات صفحه فرود است. این مسئله برای دارندگان دستگاه های اندرویدی گاهی جدی تر است. به خاطر دارم که مدتی پیش درخواست نصب برنامه و کسب ۵ ستاره از استور گوگل توسط یک مشتری مطرح شد. درخواستی که در ظاهر انجام شدنی است، اما با علم به فیلتر بودن استور بر روی ایرانی ها و البته نسبی بودن کسب ۵ ستاره از طریق کاربران چالش برانگیز و شاید غیر ممکن باشد.
پس می توان نتیجه گرفت که درواقع متد CPI پیش از هر چیز، نیازمند بررسی های دقیق تیم بازاریابی استارت آپ هاست. در نظر گرفتن نیازها، بررسی موردی توانمندی های برنامه و دقیق شدن بر روی صفحه فرود، مواردی هستند که به سادگی نمی توان از آنها گذشت. پس از اگر موارد بالا را در نظر گرفته اید، و ایده ی جذابی برای طراحی بنر خود دارید، CPI و نمایش بنر برای نصب برنامه متد خوبی برای افزایش مخاطبان است. پس با جدیت می توان گفت که این متد هنوز به صرفه ترین راهی است که می توان از طریق آن نرم افزار خود را به کاربران معرفی کرده و آمار نصب آن را افزایش دهید. متدی که به سبب کارایی و برد عالی در میان مخاطبان، به اشکال متنوعی تبدیل شده و امروزه در مدیوم های مختلفی به مخاطبان عرضه می شود.