یکی از جذابیتهای تبلیغات کلیکی برای آگهی دهندگان، شیوۀ پرداخت هزینه های آن از طریق “پرداخت به ازای هر کلیک” است. این موضوع که شما تنها به ازای کاربرانی که بر روی تبلیغ شما کلیک کرده اند هزینه می پردازید، موجب شده تا بسیاری از تبلیغ کنندگان برای استفاده از این روش مصر باشند و به این شیوه رو بیاورند. اما حقیقت تبلیغات کلیکی، سرمایه گذاری های عظیم شرکتهای آگهی دهنده و کیفیت این کلیک ها، با شبهات کلیک تقلبی مخدوش شده است.
پیش از مطرح شدن موضوع کلیک های تقلبی، این بخش از سیستم تبلیغاتی دارای کیفیت بالایی بود و آگهی دهندگان مبالغ هنگفتی را برای پرداخت های کلیکی هزینه می کردند، به شکلی که قیمت هر کلیک از ده سنت تا بیش از پنجاه دلار متغیر بود (اگرچه میانگین این رقم برای بیشتر تیلیغات نزدیک به 5 دلار است) اما در بسیاری از موارد سیستم قیمت گذاری ادوردز چیزی در حدود 50 دلار برای این تبلیغات پیشنهاد می کند که در کلیک های بالا، رقم هنگفتی است. برای درک موضوع مثالی می زنم: سیستم ادوردز برای کلمه کلیدی “مسوتلیوما” که نوعی بیماری صنعتی ناشی از پنبه نسوز است، مبلغ پنجاه دلار را پیشنهاد می کند که بسیاری از وکلا که به دنبال دعاوی حقوقی مرتبط با غرامت هستند، با کمال میل این مبلغ را می پردازند. شاید طلب چنین پولی از جانب گوگل بابت یک بیماری منجر به سرطان کمی ناپسند باشد، اما این کلمه کلیدی ارزشمند نشان می دهد که تا چه اندازه گوگل به ارزش کلمات واقف است و تبلیغ کنندگان تا چه مقدار راضی به پرداخت مبالغ سنگین هستند که پول مشتریان را به سمت جیب آنها هدایت می کند.
طبیعتاً پرداخت پی در پی چنین مبالغی از جانب تبلیغ کنندگان، نگرانی هایی را در خصوص کلیک تقلبی ایجاد می کند که بخشی از آنها بخاطر کلیک تقلبی رقبای تبلغ کنندگان است. اگر در یک قرار داد تبلیغاتی، تبلیغ کننده به ازای هر کلیک 20 دلار به شبکه تبلیغاتی بپردازد، به سادگی قابل تصور است که رقبا با افزایش کلیک های تقلبی چه هزینه گزافی را بابت تبلیغات به رقیب خود تحمیل می کنند. این بی اعتمادی گسترده که منافع عظیم شبکه های تبلیغاتی بزرگی مثل گوگل و یاهو را تهدید می کرد سبب شد تا برای چاره جویی به فکر راه حلی باشند. یاهو با خرید شرکت “اوراکه” موفق شد تا سیستمی سه لایه را برای جلوگیری از کلیک تقلبی طراحی کند. شیوۀ یاهو به این صورت بود که در لایۀ اول کلیک های تقلبی ایجاد شده توسط ربات و یا نرم افزارهای تقلب ساز شناسایی و فیلتر می شدند. در دومین لایه، این سرویس روی کلیک ها عملیات آماری انجام می داد تا مسیر کلیک های مشکوک را شناسایی نماید. مشابه این شیوه در سیستم ادسنس گوگل اتفاق می افتد تا نتیجۀ هر کلیک بصورت دقیق دیده شود. در آخرین مرحله یاهو به تبلیغ کنندگان اجازه می داد تا با بررسی کلیک ها، نمونه های مشکوک را شناسایی کنند و زنگ خطر را برای آنها به صدا درآورند.
اگرچه شبکه های تبلیغاتی مثل یاهو، گوگل و مایکروسافت اقدامات زیادی در جهت افزایش صحت کلیک ها انجام داده اند اما بسیاری از تبلیغ کنندگان و کارشناسان، این شبکه ها را به سهل انگاری در قبال موضوع تبلیغات متهم می کنند و مدعی می شوند که بیشتر این اقدامات تنها برای ایجاد فضای اطمینان بخشی بود که مشتریان با خیالی نسبتا آسوده، و البته نه با اعتماد کامل، نسبت به عقد قراردادهای تبلیغاتی اقدام کنند. برای همین هم بسیاری از تبلیغ کنندگان تلاش می کنند تا مشکل خود را با شیوههای قانونی و از طرق ديگري حل نمایند. یکی از مهم ترین نمونه ها، ماجرای دعوای گوگل و شرکت لین گیت بود که به ضرر گوگل به پایان رسید و در انتها موظف شد تا 90 میلیون دلار از هزینه تبلیغات شرکت لین گیت را برگرداند. باوجود نظر عده اي که معتقد بودند در این منازعه گوگل تا حد زیادی عقب نشینی کرده است و به سادگی تسلیم خواستۀ لین گیت شده، عکس العمل های آتی گوگل و باقی شرکت های تبلیغاتی ثابت کرد که تا حدودی جدیت موضوع کلیک های تقلبی را پذیرفته اند. یاهو در اولین واکنش نسبت به این ماجرا، در قرار داد خود با شرکت “چک میت” سرویسی به نام “حمایت از کیفیت ترافیک” را اضافه کرد که مسئول بررسی کیفیت کلیک های انجام شده و شناسایی کلیک تقلبی بود و تا حدودی باعث آسودگی خاطر چک میت شد. اما خود این موضوع نشان می دهد که ماجرای لین گیت زنگ خطر را به صدا درآورده و هر کدام از این شرکت ها چگونه تلاش میکنند تا به طریقی برای این مشکل راه حلی بیابند.
بسیاری معتقدند که شیوه هایی که امروزه توسط شبکه های تبلیغاتی بزرگی مثل یاهو و گوگل پیاده سازی می شود نتایج خوبی برای تبلیغ کنندگان در پی داشته است. با افزایش سرمایه گذاری شرکت های بزرگ، تقاضا برای شفافیت کلیک ها و شیوه پذیرش آنها توسط شبکه های تبلیغاتی رو به فزونی است و بسیاری از آگهی دهندگان تلاش می کنند تا نسبت به مبالغی که در قبال کلیکها پرداخت میکنند، اطمینان بیشتری داشته باشند.
شبکه تبلیغات ادنگاه با الگو برداری از بزرگترین شبکه های تبلیغاتی دنیا و با استفاده از تجربیات به دست آمده از اکوسیستم بومی، مکانیزم فوق پیشرفتۀ تقلب یابی را راه اندازی کرده است که تا حدود زیادی در شناسایی و ممانعت از کلیک تقلبی موفق عمل می کند.