داشتن اطلاعات دقیق از رفتار کاربران در سایت، وب گردی آنها و مکث و تاملی که در صفحات انجام می دهند به وب مسترها کمک می کند تا دید جامع و درستی نسبت به کاربران و رفتار آنها داشته باشند. گوگل آنالیتیکس یکی از سرویس های قدرتمندی است که در زمینه استخراج چنین اطلاعاتی در دسترس مدیران سایت هاست.
با در اختیار داشتن پاسخ این سوآلات به خوبی می توان دریافت که کاربران ومخاطبان وب سایت از چه مطالبی لذت می برند و یا چه مطالبی برای آنها در درجه اهمیت کمتری قرار دارد. اگر وب سایتی که آن را مدیریت می کنید در زمینه فروش فعالیت می کند، این اطلاعات جنبۀ جدی تری به خود می گیرند، مثلا:
چرا کاربران به صفحه نهایی خرید مراجعه نمی کنند؟
چه تعداد از کاربران پس از ورود به سبد کالا، از خرید خود منصرف می شوند؟
آیا کاربران به صفحه محصولات جدید مراجعه می کنند یا کماکان به خرید کلاهای قدیمی رغبت نشان می دهند؟
پاسخ این سوآلات یا سوآلات دیگری از این دست، موجب می شود که بتوانید دید نسبتا درستی از رابط کاربری و میزان مقبولیت و راحتی کار با آن، و یا دید مشتریان خود نسبت به محصولات قدیمی و جدید داشته باشید.
در این سلسله مطالب تلاش می کنیم تا شما را با گوگل آنالیتیکس آشنا کنیم. این سرویس گوگل به مدیران وب سایت ها کمک می کند تا اطلاعات دقیقی از رفتار کاربران خود به دست آورند و یکی از مهمترین و کاربردی ترین سرویس هایی است که گوگل در این زمینه در اختیار وبمسترها قرار داده است. با کمک این سرویس می توانید از محل دقیق زندگی کاربران خود مطلع شوید و بدانید که بصورت متوسط چه زمانی را در هر یک از صفحات وب سایتی که مدیریت آن را به عهده دارید صرف کرده اند. اما پیش از هر چیز باید با بخشی از مفاهیم کلیدی آشنا شوید.
در اولین بخش به شما می آموزیم که پنل کاربری گوگل آنالیتیکس چگونه کار می کند. مهمترین چیزی که در ابتدای امر به آن نیاز دارید یک حساب کاربری گوگل (مثل جیمیل) و یک فیلتر شکن است (گوگل به کاربرانی که با IP ایران از اینترنت استفاده می کنند اجازه دسترسی به این سرویس را نمی دهد).
1- به وب سایت گوگل آنالیتیکس وارد شوید. سپس از منویی که در گوشه ی راست صفحه قرار دارد، گزینه ورود (Sign in) را فشار دهید تا منوی کرکره ای سرویس های گوگل برای شما نمایش داده شود. اولین گزینه از منوی کرکره ای مربوط به گوگل آنالیتیکس است.
توجه داشته باشید که اگر حساب گوگل ندارید، می بایست در صفحه ورود، ثبت نام را انتخاب کنید و نسبت به ساخت یک حساب گوگل اقدام کنید. مهم ترین نکته در ساخت حساب کاربری، ورود اطلاعات تماس است. بهتر است که اطلاعات تماس خود را بصورت صحیح وارد کنید. بخاطر اینکه ممکن است گوگل از این اطلاعات برای اطمینان از حقیقی بودن حساب و یا اطمینان از ورود امن استفاده کند.
2- پس از ورود (یا ساخت حساب کاربری) با صفحه ای مواجه می شوید که به شما برای پیکربندی اطلاعات اولیه کمک می کند. در این صفحه شما مشخص می کنید که اطلاعات را برای چه سایتی و از روی چه پلتفرمی استخراج می کنید.
سپس برای وب سایت خود یک نام انتخاب کنید. این نام می تواند اسم برند شما، و یا بخشی از آدرس وب سایت باشد. از میان 25 دسته بندی یکی را که بیشتر به کسب و کار شما نزدیک است انتخاب کنید و آدرس سایت خود را در فیلد مورد نظر وارد کنید و در انتها روی کلید دریافت کد ردیابی کلیک نمایید.
این کد می بایست توسط طراح به سایت اضافه شود. کد نمایش داده شده توسط گوگل آنالیتیکس را تا قبل از تگ </head> کپی کرده و آن را در سورس کد وب سایت خود قرار دهید و یا اینکه اگر با وردپرس کار می کنید می توانید از طریق نصب افزونه گوگل آنالیتیکس، ارسال کد را به صورت خودکار انجام دهید. توجه داشته باشید که این کد بصورت انحصاری و تنها برای وب سایت شما ساخته شده و نمی توانید از این کد برای سایر سایت ها استفاده کنید.
۳- بعد از اضافه کردن کد، به سایت گوگل آنالیتیک برگردید و حساب کاربری و جزئیات وب سایت خود را انتخاب کنید. در این مرحله شما وضعیت کد ردیابی خود را با یکی از سه پیغام زیر مشاهده خواهید کرد:
– کد ردیابی نصب نشده است.
– کد ردیابی نصب شده است.
– در حال انتظار برای دریافت اطلاعات
اگر شما پیغام اول را مشاهده کردید، مجددا مراحل قبل را انجام دهید تا مطمئن شوید که کد را به درستی دریافت و نصب کرده اید.
در این مرحله گوگل آنالیتیکس روند دریافت اطلاعات و کاربران مراجعه کننده به وب سایت شما را آغاز می کند و از این پس می توانید با دقت فرایندخرید و یا وبگردی مخاطبان خود را تحلیل کنید.
در قسمت دوم این مطلب، به شما می آموزیم که چطور اطلاعات دقیقی را که می خواهید از گوگل آنالیتیکس استخراج کنید.