ظهر امروز قیمت دلار روی تابلوی صرافی ها، روی عدد شکه کننده 6000 تومان متوقف شد. شاید در نگاه نخست، این عدد ناشی از تنش های رایج بازار، تقاضای شدید روزهای اخیر و حتی حباب کاذبی باشد که پیش از عید متبلور شده بود. اما بیایید تصور کنیم که قیمت دلار در یک مسیر تدریجی رو به بالا حرکت کند. با فرض موقتی بودن این روند، تاثیر آن بر روی کسب و کار های آنلاین چه خواهد بود؟ هزینه تبلیغات اینترنتی چقدر افزایش خواهد یافت؟ آیا گوگل ادوردز بازهم یک روش مناسب تبلیغاتی است؟
با ادنگاه همراه باشید تا شما را با کسب و کارهایی آشنا کنیم که حیات آنها به ارزش دلار وابسته اند و این روند خیالی تاثیر منفی بزرگی بر روی آنها می گذارد.
افزایش قیمت دلار و تبلیغات اینترنتی
پیش از هر چیز شاید از خودتان بپرسید که تبلیغات اینترنتی چه ارتباطی به دلار دارد؟ خب در نگاه اول شرکت ها و آژانس های تبلیغاتی هزینه های خود را بصورت مستقیم به وب سایت ها و ناشران ایرانی و از طریق ریال می پردازند و ضرورتی به حضور دلار در میانه ی این مبادلات احساس نمی شود. اما حقیقت اینجاست که بخش زیادی از سرویس هایی که شبکه های تبلیغاتی مثل ادنگاه ارائه می کنند، با دلار ارتباط مستقیمی دارد.
حجم زیادی از ترافیک کاربران ایرانی در وب سایت های خارجی مصرف می شود. شاید اگر یکی از کاربران وب سایت های خارجی باشید، حتما تبلیغات ایرانی را روی اپلیکیشن های خارجی دیده اید. فیلتر شکن ها، برنامه های کاربردی و آنتی ویروس بخش کوچکی از جامعه اپلیکیشن هایی است که تبلیغات ایرانی را نمایش می دهند و ترافیک ایران خود را به شبکه های تبلیغاتی می فروشند. این مبادلات عموما با کمک دلار انجام می شود و کسب و کارهای بی آنکه مقصر باشند تحت تاثیر افزایش نرخ دلار، با کاهش سود خدمات خود مواجه می شوند.
برخلاف سایر کالاهای مصرفی متاثر از دلار مثل گوشی های موبایل، طلا، خودروهای خارجی و یا دستگاه های کامپیوتری، شبکه های تبلیغاتی نمی توانند کسب و کار خود را تا نهایی شدن قیمت دلار به حالت تعلیق درآورند و مجبورند تبلیغات را با توجه به تعهدات خود ادامه دهند، حتی اگر این موضوع متاثر از قیمت دلار ادامه داشته باشد.
بخش ناراحت کننده، افزایش قیمت پاپ آپ است. شمارش پاپ با متد CPM انجام می شود. روشی که در آن به ازای هر ۱۰۰۰ نمایش پاپ آپ مبلغ با نسبت پایین یک دلار، از شبکه تبلیغاتی کسر می شود. تصور کنید رشد ۱۵ درصدی قیمت دلار، چه تاثیری بر روی هزینه تمام شده ی هر پاپ خواهد داشت. زمانی که شبکه های تبلیغاتی پاپ خود را از ۲۰ تا ۹۰ ریال به فروش می رسانند، تکثر چند میلیونی پاپ آپ ها باعث می شود تا ارزش سود نهایی شرکت به شدت کاهش پیدا کند.
اما این همه ی ماجرا نیست! تنها تبلیغاتچی ها نیستند که از این روند متضرر می شوند. بخش زیادی از این ضررها بصورت مستقیم متوجه کسب و کارهایی است که از روش هایی مثل ادوردز برای تبلیغات خود استفاده می کنند.
طبیعتا گوگل تا پیش از دریافت هزینه های تبلیغاتی کمپین آگهی دهندگان را آغاز نمی کند و این مسئله باعث می شود که آگهی دهندگان بین دو گزینه توقف کمپین و یا پرداخت هزینه بیشتر یکی را انتخاب کنند.
اگرچه این موضوع کمی ناراحت کننده است، اما زمانی که صاحب یک کسب و کار آنلاین هستید، هزینه های سرور به شدت افزایش می یابند و در اولین قدم ها، مبالغ جدی و گزافی را به شما تحمیل می کنند. این موضوع برای استارت آپ ها شدت بیشتری دارد. هزینه این گروه از کسب و کارها از سپرده ها تامین می شود و همین مسئله به سرعت پس انداز آنها را کم می کند. البته اگر تنها هزینه ی آنها هزینه سرور باشد.
بخش زیادی از شرکت ها که هزینه ی کارمندان خود را به دلار پرداخت می کنند، یا شرکت هایی که در مناقصه ها، مسئولیت تامین قطعات و تجهیزات را به عهده گرفته اند و یا شرکت هایی که در مرحله ی زیرساخت سخت افزاری قرار دارند نیز گروه دیگری از جامعه ی عظیم متاثرین دلار را تشکیل می دهند.
اگرچه داستان امروز،تا حد زیادی خیالی بود و روند رو به رشد دلار به زودی کاهش خواهد یافت، اما بهتر است دولت با درایت از کسب و کارهای آنلاین و جوانی که قیمت دلار حیات آنها را تهدید می کند حمایت نموده و در جهت رفع مشکلات آنها باشد.