تصور کنید که تنها با ارسال اموجی الماس، برای دوست خود پول واریز کنید، از یک فروشگاه مبتنی بر تلگرام خرید نموده و یا به محتوای یک سایت فیلتر شده دسترسی پیدا کنید. این همان چیزی است که برادران دورف برای آینده تلگرام متصور شده اند. یک پلتفرم مبتنی بر ارزهای رمزنگاری شده ای مثل بیت کوین که علاوه بر تغییر جهت بازار، باعث واکنش های گسترده ای در میان مقامات ایرانی شده است.
پیش از آنکه به داستان پشت پرده ی ارز گرم بپردازیم، باید این سوآل را بپرسیم که چرا باید چنین موضوعی را در بلاگ ادنگاه مطرح کنیم؟
پاسخ اینجاست: تبلیغات اینترنتی مبتنی بر ارائه سرویس هایی است که منجر به معرفی محصولات و خدمات کمپانی ها و برندسازی می شود. بخشی از برندسازی محصولات و خدماتی که کمپانی ها ارائه می دهند همیشه در سایه اعتماد سازی مستتر بوده و ارزش آن به سادگی قابل سنجش نیست. کمپانی ها تلاش می کنند تا با شفاف سازی روند طراحی و ساخت، ارائه نقطه نظرات کاربران و مشتریان و از همه مهمتر با نمایش برند خود به عنوان شرکتی در دسترس، اعتماد عمومی را نسبت به خود جلب کرده و محصولات و خدمات خود را به سادگی به فروش برسانند.
اما قسمتی از این روند پر پیچ و تاب، در واقع بخشی است که کمپانی های تبلیغاتی و آژانس های دیجیتال مارکتینگ به عهده دارند. بخش مهمی که با وجود سیاست های مالی دولت ها، سختگیری های مالیاتی و البته نشانه گذاری مبالغ در مبدا و مقصد ضروری به نظر می رسد. اما وقتی پای ارز های رمز نگاری شده به میان می آید، ماجرا کمی تغییر می کند. تصور کنید که مشتریان تمایل داشته باشند تا مقصد پول خود را بصورت دقیق رصد کنند. آیا این کمپانی از پول آنها برای تسهیل روند پولشویی استفاده نمی کند؟ آیا ممکن است که پول آنها بجای خرید ملزومات در یک پروسه تولید، صرف خوشگذرانی مدیران کمپانی شود؟ آیا تیم فروش پول خریداران را تنها صرف تولید می کنند یا بخشی از پول صرف روند طراحی و توسعه محصولات آتی خواهد شد؟
پاسخ این سوآلات به سبب عدم ردگیری مالی توسط خریداران، سهامداران و حتی بسیاری از کسانی که مایل به خرید محصول بخصوصی هستند، همیشه بی جواب و البته تا حدودی بی اهمیت شده است. بی اهمیت بودن جواب ها نه بخاطر بی ارزش بودن پاسخ ها، بلکه بیشتر بخاطر عدم توانایی ذی نفعان در پیدا کردن سرنخ هاست. دور نمایی که ارز های رمزنگاری شده به ما نشان می دهند، در واقع بخشی از روندی است که ما اسم آن را “کدر سازی مبادلات” می گذاریم.
اگر از این دید کلی فاصله بگیریم، نقش مهم ارز های رمزنگاری شده در تبلیغات اینترنتی پدیدار می شود. نقش غیر قابل انکاری که علاوه بر افزایش توانایی های بین المللی شبکه های تبلیغاتی، موجب استفاده آنها از این آب گل آلود نیز خواهد شد.
آیا تلگرام و ارز گرم می توانند یک تهدید برای کسب و کارهای آنلاین خصوصا شبکه های تبلیغات اینترنتی باشند؟
پیش از آنکه بحث را ادامه بدهیم، بهتر است کمی در مورد گرم، سیستم تن و نحوه نگهداری ارز تلگرام صحبت کنیم. در یک کلام، گرم یک ارز رمزپایه بر بستر اپلیکیشن تلگرام است که با وجود نوآوری های جدید در این حوزه، قابلیت انتقال پول خود را تنها با ارسال اموجی الماس فراهم می کند. بلاک چین کجاست؟ سرویس تن در این ماجرا در واقع نقش بلاک چین پشت پرده را ایفا می کند که بر خلاف نمونه های مشابه مورد استفاده در بیت کوین، سریعتر و امن تر تلقی می شود. متد برادران دورف نیز بر همین اصل استوار است. مشکل اساسی بیت کوین را دو مورد می توان شمرد. اول سرعت پایین در دریافت تاییدیه ها، و تاثیر پذیری ارز از روابط سیاسی دولت ها.
اگر بخواهیم بحث را کمی گسترده تر دنبال کنیم، می بایست در مورد پاشنه آشیل ارزهای رمز نگاری شده نیز اندکی برای شما بنویسیم، اما طرح کردن این مباحث ما را از موضوع اصلی، یعنی تبلیغات اینترنتی دور می کند.
یکی از نگرانی های کسب و کارهای مرتبط با تبلیغات اینترنتی، مبادلات مالی در بستر وب است. این مسئله برای کمپانی هایی که در ایران مستقر هستد دردسر های ویژه ای دارد. هنوز زمان زیادی از همه گیر شدن نام بیت کوین نگذشته، اما کمپانی های غیر بومی برای بسیاری از مبادلات مالی خود بیت کوین طلب می کنند. ارزی که به سبب کند بودن روند اخذ تاییدیه، دارای نوسانات زیادی است و دردسرهای خاص خودش را دارد. پس می توان گفت که ظهور گرم در کنار همه ی نگرانی هایی که هنوز مطرح نکرده ایم، دارای فواید زیادی است.
مهمترین ایرادی که می توان به ارز های رمز پایه گرفت، ماهیت آنهاست. بیت کوین، اتریوم و حتی گرم در نهایت اسم هایی هستند که جایگزین دلار، یورو، یوآن و یا ریال خواهند شد. پس از قوانین ارزی پیروی می کنند و روح آنها تابع جنبش هایی است که سایر ارز ها را به لرزه در می آورد. ماه میلادی گذشته بهترین مثال برای یک بازه ی زمانی دردآور است. بیت کوین در این ماه نزدیک به ۵۰ درصد سقوط را تجربه کرد. عدم به رسمیت شناخته شده توسط دولت چین، حرکت برخی کشور ها برای ثبت ارز رسمی و البته نگاه بد بینانه ی برخی از دولت ها را می توان ریشه های ناامید کننده ای از علل سقوط ارزش ارزهای رمزنگاری شده دانست.
گرم در چنین دنیایی پا به عرصه وجود گذاشته. اگر بخواهیم جامعه آماری گرم را در نظر بگیریم، یک سوی نیزه ی سودای برادران دورف ایران است. برای همین می توان گفت که گرم شانس بالایی برای عرضه و تبادل بر روی بستر وب ایران دارد. از سوی دیگر بخش زیادی از تجارت گسترده ی کسب و کارهای کوچک در فضای تلگرام رقم می خورد و نه در فضای وب. برای اینکه در فضای وب قادر باشید تا کسب و کار خود را گسترش دهید، لازم است تا به یک شبکه تبلیغات اینترنتی مراجعه کنید، برای تلگرام چطور؟ آیا در تلگرام می توان چنین شرایطی را ایجاد کرد، یا برادران دورف برای اپلیکیشن ارتباطی خود راه و رسم ویژه ای انتخاب می کنند. راه و رسمی که مشابه آن را می توان در فیس بوک، اینستاگرام و یا حتی باقی شبکه ها دید. اما در نهایت تنها می توانیم بگوییم که تلگرام یک اپ ارتباطی است و نه یک شبکه اجتماعی، چون تنها عاملی که باعث می شود که این برنامه را مشابه شبکه های اجتماعی قلمداد کنیم، نه قابلیت خرید و فروش و ارز گرم، بلکه گروه ها و سوپر گروه هاست.
پس نقطه نهایی برای معرفی، رشد و حتی برندسازی بر بستر تلگرام دو راه حل نهایی خواهد داشت. یکی اینکه کسب و کارهای آنلاین مجزایی مانند ادنگاه یا باقی شبکه های تبلیغاتی به این روند وارد شوند و سکان هدایت شرکت ها در دریای متلاطم تلگرام را به عهده بگیرند و هزینه ها را بصورت گرم با کانال های تلگرامی تسویه کنند. یا اینکه تلگرام با طراحی ساز و کاری مشخص مکانیزم تبلیغات را در اختیار کسب و کارهای آنلاین قرار دهد تا شعبه ی کوچکی از سرویس های خود را در تلگرام راه اندازی کنند و هزینه ی آن را بصورت گرم با تلگرام مبادله کنند.
در این میان هر ایده ای که به ذهن ما خطور کند، نتیجه گنگ و تا حدودی نامشخص است. در قسمت بعدی این مقاله با شما در مورد ایده های برای شکل گیری چنین کسب و کارهایی صحبت خواهیم کرد.