اگر 5 قانون طلایی بازاریابی شبکه های اجتماعی را به کار بسته باشید، حتما می دانید که برای موفقیت در این شیوه یک اصل طلایی حاکم است:
“ارسال محتوا و انتشار پست همۀ آن چیزی نیست که برای بازاریابی شبکه های اجتماعی انجام می دهید!”
در واقع خروجی شبکه های اجتماعی می بایست تحلیل شود تا عملکرد تیم شبکه اجتماعی شما و موفقیت تکنیک های بازاریابی مورد سنجش قرار گیرد. اما چه اطلاعاتی می توانیم از شبکه های اجتماعی به دست آوریم و چگونه می توانیم آنها را مورد تجزیه و تحلیل قرار دهیم. بهتر است برای روشن شدن موضوع، سه معیار مهم در سنجش عملکرد شبکه های اجتماعی را بصورت مختصر تعریف کنیم:
- فعالیت: منظور از این معیار، پست ها و محتوایی است که تیم سوشال بر روی شبکه های اجتماعی منتشر می کنند.
- دستیابی: این معیار به جذب مخاطبان هدف اشاره می کند.
- انگیزش: کشش و تعامل کاربر با محتوایی که بر روی شبکه های اجتماعی منتشر می شوند.
اما گذشته از این سه معیار اساسی که در اینجا اشاره کردیم، باید به سه آیتم دیگر هم اشاره کنیم. سه آیتم مهم که بصورت غیر مستقیم به نتیجه فعالیت تیم شبکه های اجتماعی روی سوشال ها اشاره می کند:
- اکتساب: اینکه چه تعداد از مخاطبان به مشتری تبدیل شده اند.
- تبدیل: مقایسی متناسب از مقدار فعالیت و نتایج آن بر روی فروش
- حفظ و حمایت: این آیتم به توانایی تیم شبکه های اجتماعی برای حفظ مشتری و افزایش سطح رضایتش اشاره می کند.
فعالیت
باید بدانید که دقیقا از شبکه اجتماعی خود چه می خواهید. مثلا وظیفه تیم ادنگاه بر روی هر نوعی از شبکه های اجتماعی مشخص است: آشنایی مخاطبان با سرویس های ادنگاه و شیوه های متفاوت تبلیغات اینترنتی. با توجه به این هدف، تیم شبکه اجتماعی ادنگاه تصمیم گرفت تا نسبت به تولید و انتشار محتوا، و نشر آن بر روی شبکه های اجتماعی اقدام کند و برای این کار شبکه های تلگرام، فیس بوک، توئیتر، گوگل پلاس، اینستاگرام و لینکدین انتخاب شدند.
موضوع بعدی که در فعالیت روزانه تیم سوشال دارای اهمیت است، میانگین زمان پاسخگویی است. اینکه تیم محتوا چند دقیقه، و یا حتی چند ساعت بعد از دریافت یک بازخورد نسبت به پاسخگویی آن اقدام می کنند. در عین حال با توجه به نوع کسب و کار باید به تعداد محتوایی که در روز توسط تیم سوشال منتشر می شود توجه نشان داد. گاهی کسب و کار شما ارتباط مستقیمی با زیبایی دارد و برای همین نیازدارید تا بصورت روزانه 6 تا 8 پست را منتشر کنید، و گاهی شما یک شبکه خبری را مدیریت می کنید و ممکن است تعداد پست روزانه شما از 200 مطلب عبور کند.
اما آیا این تمام ماجراست؟
تقریبا نه، چرا که باید بدانید قصد منتشر کردن چه چیزی را دارید: ویدئو، عکس، متن، یا موسیقی. با توجه به همۀ آیتم های بالا و گردآوری داده ها می توانید هزینه سوشال خود را محاسبه کنید و به یک بودجه بازاریابی معقول برسید.
دستیابی
معیار “دستیابی” به تحلیل رشد مخاطبان و تبدیل آنها به مخاطبان هدف کمک می کند. این معیار می تواند آیتم های زیادی را دربرگیرد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
الف) نرخ رشد مخاطبان: این معیار بصورت مستقیم کاهش و یا افزایش مخاطبان روی شبکه های اجتماعی مختلف را نشان می دهد و اطلاعات دقیقی از علایق کاربران و دسترسی آنها به شبکه شما روی اپ ها و سایت های مختلف اشاره می کند. در عین حال این معیار به شما کمک می کند که زمان پاسخگویی خود را روی شبکه های اجتماعی مختلف تنظیم کنید. مثلا زمان پاسخگویی روی توئیتر، با زمان پاسخگویی روی فیس بوک
ب) اشاره ها (mentions): این معیار به شما کمک می کند تا علاقه مخاطبان خود را نسبت به برند بسنجید و از اشاره های مستقیم کاربران خود روی شبکه های اجتماعی مختلف باخبر شوید. این معیار در بازاریابی شبکه های اجتماعی بسیار کارآمد است.
ج) دنبال کنندگان: این آیتم به طرفداران بالفعل شما روی شبکه های اجتماعی اشاره می کند.
د) دسترسی به پست منتشر شده: تعداد تقریبی افرادی که در هنگام انتشار پست جدید در یک بازه زمانی مشخص حداقل یکبار آن را مشاهده می کنند.
ه) برداشت بالقوه: تعداد نمایش یک قطعه محتوا در طول یک دوره زمانی بدون اینکه تعاملی صورت گرفته باشد.
این معیارها در تحلیل و آنالیز محتوای منتشر شده در شبکه های اجتماعی بسیار کارآمد است و به شما کمک می کند تا جامعه کاربری خود را به خوبی بشناسید و در مورد نقشه راه تصمیمات مهمی اتخاذ کنید.